maanantai 11. kesäkuuta 2012

Kisaraportti Alastaro 9-10.6

Alastaroon menin treenaamaan jo torstaina, kun en ole kevään ja alkukesän aikana päässyt radalle kuin kahtena päivänä. Uudet Dunlopin renkaat vaativat myös jonkun verran alustan säätöä. Jurvassa säädöt oli pahasti hakusessa ja se näkyi ajossakin, mutta nyt tehdyt muutokset oli iso askel parempaan suuntaan. Pyörä kulkee nyt oikeassa asennossa ja aikaisemmin vaivanneet takarenkaan pito-ongelmat saatiin poistettua. Treenivauhti parani kierros kierrokselta, vaikka en koskaan pääsekään aivan ennätysvauhtiin ilman aika-ajojen tai kisan tuomaan lisäpuristusta. Treenivauhti lähenteli jo viime vuonna superbikelle ajettuja aikoja, joten jotain kehitys on tapahtunut.


Aika-ajot lauantai

Keli oli ennustusten mukaan todella epävakaista koko viikonlopun ajan. Sateenuhka oli koko ajan läsnä ja kun ensimmäisten aika-ajojen aikaan aurinko paistoi, niin silloin piti yrittää tehdä heti hyvä aika. Kävin ajamassa 4-5 nopeaa kierrosta heti alkuun ja tulin ratavarikkolle katsomaan aikoja ja omaa sijoitusta. Puolen sekunnin päässä edessä oli 5-6 kuskia, joten siinä oli tavoite aika-ajon loppupuoliskolle. Lähdin uudelleen radalle ja tavoite oli ajaa tuo puoli sekuntia kiinni ja mielellään vähän enemmänkin. Ajo tuntui sopivan rennolta ja sain kiristettyä vauhtia lisää. 10:llä kierroksella päätin kiristää ajolinjaa entisestään Lemminkäisen mutkassa ja ajoin ihan kanttarin vierestä. Siinä kohtaa radan reuna oli männyn siitepölystä ihan likainen ja todella liukas. Eturengas luisti alta täysin varoittamatta ja kuskista tuli matkustaja. Onneksi mutka on kohtuullisen hidas, niin pyörä selvisi lyhyestä liu'usta pelkillä naarmuilla ja kuski henkisillä vammoilla. Työnsin pyörän radalta syrjään ja kaivoin taskusta puhelimen ja katsoin RaceChronosta mitä olin saanut aikaan. Olin parantanut aikaa 0.7 sekuntia ja aika-ajon parhaaksi sekä samalla omaksi 6-satasen ennätykseksi kirjataan 1.22.3. Ajamalla lähtöruuduksi olisi tullut 12, mutta kolme pyörää punnittiin alipainoisiksi ja heidän tulokset hylättiin.
Toisen aika-ajon aikaan rata oli kostea, joten lähtöjärjestys ei muuttunut eli oma lähtöruutua oli 9.

Lähtöjärjestys Superstock 600:
1. Erno Kostamo
2. Marko Aarnio
3. Juha Kallio
 -
9. Petri Kaisanlahti




Kisa 1 lauantai

Älyttömän pitkä punavalo ja kun se sammui sain ihan kohtuullisen startin. Ensimmäisessä mutkassa jouduin hieman väistämään sisäkurvin sumppua ja jouduin radan ulommalle likaiselle osalle. En uskaltanut avata mutkasta ulos normaalin tapaan joten muutama sijoitus tuli takkiin. Isompi huolen aihe olikin havaittavissa heti seuraavissa mutkissa. Renkaat olivat jäähtyneet liikaa ratavarikolla kylmässä kelissä lähtöä odotellessa ja varsinkin takarengas nuljusi liian matalan rengaspaineen takia todella pahasti. Ajaminen oli yhtä tuskaa ensimmäiset neljä viisi kierrosta ennen kuin renkaan lämmöt oli taas oikealla tasolla. Kuskeja meni ohi vasemmalta ja oikealta kun oma vauhti oli renkaiden takia 1-2 sekuntia hitaampaa kuin normaali treenivauhti, kisavauhdista puhumattakaan. Tipuin alkuvaikeuksia takia noin sijalle 17-18 ennen kuin renkaat alkoivat toimimaan. Ilo ei ollut pitkä aikainen, kun takarenkaan oikea reuna repesiä noiden ensimmäisten kierrosten aikana. Alastarossa on 6 mutkaa oikealle ja niissä jokaisessa takarengas luisti tolkuttoman paljon. Driftailu voi olla näyttävää, mutta hidasta. Kisan loppupuolella pääsin ajamaan sijoituksesta kilpaa edelliskesän kilpakumppanin Riihiniemen kanssa. Ohiteltiin muutaman kerran toisia ja kun punalippu keskeytti kisan kolme kierrosta liian aikaisin, niin olin siinä vaiheessa Riihiniemen edellä. Harmikseni Riihiniemi oli kuitenkin ollut edellisellä kierroksella (tulokset katsotaan yhtä kierrosta ennen punalippua) minun edellä, joten virallisissa tuloksissa Riihiniemi 15 ja minä 16. Otin kuitenkin henkisen niskalenkin Riihiniemestä vaikka viralliset tulokset näyttäisikin jotain muuta ;) Ensimmäinen SM-piste jäi taas harmittavan lähelle, mutta kisa nyt oli jo mennyt ihan penkin alle alusta lähtien rengasmurheiden myötä.

Lopputulokset Superstock 600:
1. Marko Aarnio
2. Erno Kostamo
3. Juha Kallio
-
16. Petri Kaisanlahti

Kisa 2 sunnuntai

Sunnuntain keli oli vielä lauantaitakin vaikeammin ennustettavissa kun sade ja auringonpaiste vuorottelivat koko ajan. Puoli tuntia ennen kisan alkua satoi hieman vettä, mutta keli näytti kuivuvan nopeasti. Kisa päätettiin ajaa "wet racena". Päätin ottaa riskin ja laitoin eteen sadekelin renkaan ja taakse kuivan kelin renkaan. Jos rata kuivuisi nopeasti, niin tuolla yhdistelmällä voisin ajaa selväsvi kovempaa kuin täysillä sateisilla ajavat. Jo tutustumiskierroksella oli täysin selvää, että takarenkaan valinta oli täysin väärä. Vettä oli radalla selvästi enemmän kuin miltä aluksi näytti. Ajoin tutustumiskierrokselta suoraan ratavarikolle vaihtamaan takarenkaan sadekelin renkaaseen. Tänä kesänä olen ollut kisaviikonloppuina Lasse Kärjen ( http://teamvuokrakontti.blogspot.fi/ ) tiimissä vieraana/saanut heidän varikkoteltasta paikan omallekin pyörälle. Sain lainattua Lassen huoltomiehiä takarenkaanvaihtoon ja he hoitivat homman nopeasti.

Ehdin radan portille odottamaan ennen kuin muut pyörät olivat ajaneet lämmittelykierrosta loppuun, mutta minua ei päästetty enää radalle. Jouduin siis lähtemään kisaan portilta n. 200m muiden perään. Muut lähtivät valoista ja minä ammuin perään ratavarikolta. Kerrankin ei ollut omalla kohdalla ruuhkaa ensimmäisessä mutkassa.
Yllätykseksi huomasin, että kuskeja alkoi tulemaan selkä edellä vastaan jo ensimmäisellä kierroksella. Muutamat muut olivat myös yrittänet riskipeliä ja lähteneet kuivankelin takarenkaalla kisaan, mikä oli suuri virhe tässä kelissä. Heistä pääsin ohi nopeasti. Hetken päästä saavutin myös sadekelinrenkailla startanneita kuskeja. Oma vauhti sateelle oli ilmeisesti kohtuullisen hyvä, kun pääsin kisan puoliväliin mennessä nousemaan jo sijalla 12 (startissa 20 kuskia). Ongelmaksi koitui Maikolan Jesse joka ajoi todella peittemällä ja ohituksen tekeminen oli todella hankalaa vaikka tunsin olevan nopeampi. Takaa tuli vielä Rätön Jani samaan porukkaan ajamaan. Siinä sitten mentiin loppu kisa kolmestaan vuorotellen keskenään toisia ohitellen. Ohituksia tuli melkein joka kierroksella ja siinä keskenään kisatessa muut olivat jo karanneet edeltä. Toisaalta takanakaan ei ollut ketään lähellä uhkaamassa. Kaksi tai kolme kierrosta ennen maalia pääsin molemmista ohi. Edellä meni Vinnikainen noin 5 sekunnin päässä sijalla 10 ja näytti, että sain häntä kiinni 1-2 sekuntia/kierros. Päätin lisätä hieman vauhtia ja yrittää ottaa hänet kiinni vielä viimeisillä kierroksilla. Pääsin Vinnikaisen kantaan, mutta liian innokas yritys kostautui ja tein pienen ajovirheen "LasPalmasin" jarrutuksessa. Ajauduin melkein ulos radalta ja samalla myös Maikola meni ohi. Tarkoitus oli yrittää ohitusta Maikolasta radan viimeisessä mutkassa tai viimeisen suoran avauksessa, mutta jotenkin onnistuin sössimään välivapaan viimeiseen mutkaan ja siinä meni se mahdollisuus.
Olin kuitenkin kohtuullisen tyytyväinen kisaan ja varsinkin siihen miten pystyin taistelemaan kokeneempien kuskien kanssa tasaväkisesti. Tietysti harmittaa, kun oman riskipelin takia jouduin lähtemään ratavarikolta kisaan, varsinkin kun näissä keliolosuhteissa olisin pystynyt ajamaan vieläkin paremmista sijoituksista, jos olisin lähtenyt ruudukosta omalta paikalta. Taas monia kokemuksia viisaampana seuraavaa kisaa kohti. Niin ja nyt on sitten virallisesti SM-pistetili auki!

Lopputulokset Superstock 600:
1. Marko Aarnio
2. Erkka Korpiaho
3. Markus Neuvonen
-
12. Petri Kaisanlahti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti